söndag 14 april 2013

Dagar med mat!

Fick en kommentar sist att jag skulle skriva vad jag äter under en dag så kan jag kanske få lite hjälp och tips :). Så här kommer vad jag åt i torsdags, fredags och lördags.

Torsdag
Började morgonen med att jogga lite mer än 6 km, efter det frukost. Till frukost idag åt jag yoghurt (ca2,5 dl) med müsli, katrinplommon, 1 macka med ägg och kaviar (och så klart smör). Dricker alltid en kopp te och ett glas juice till frukost.
Vid halv tio var det dags för mellanmål, 2 finncrisp med mjukast och ett äpple, drack även en näringsdryck nu.
Lunch äter jag runt tolv-tiden och idag var det Karibien soppa och en morotsbulle, till "efterrätt" tog jag en fruktbar.
Mellanmål var keso med bär och lite müsli samt en kiwi. På kvällen åt jag och sambon kyckling i tomatröra och bulgur samt lite sallad och grönsaker. Till kvällsfika blev det ost och kex, 2 st finncrisp och ett digestivekex med brieost och vanlig ost. Jag och sambon delade även på en grapefrukt.  Drack även en näringsdryck på kvällen.

Så såg min torsdag ut....

Fredag
Började med frukost vid sju, var den vanliga med yoghurt med müsli, katrinplommon och en macka med messmör och dricka till det. Mellanmål blev samma som igår, och en näringsdryck. Till lunch hade jag rester från middagen igår, kyckling med bulgur. På eftermiddagen blev det keso med lite müsli och en kiwi. Jag och sambon skulle på teater på kvällen så vi mötes på stan och åt middag på McDonalds, jag brukar välja en kycklingwrap med minimorötter och gjorde det även idag! Mumsigt...  I pausen på teatern drack jag min näringsdryck och sedan på hemvägen åt jag en fruktbar, rawbite cacao. Om ni inte har provat den måste ni göra det! Så smidigt och enkelt mellanmål som smakar kanon!

Lördag
Igår var lite krångligt med maten vi skulle iväg på sm i innebandy och av hade ingen " koll" på maten under dagen så jag plockade med nödreserv ifall det skulle krias sig!  Frukost åt vi hemma och det var det vanliga, mackan idag hade ägg och kaviar som pålägg. Klockan var väl runt elva när jag t mellanmål, en burk kesella med müsli och så drack jag en näringsdryck. Till lunch sedan var det hamburgare för övriga, fixar inte det riktigt med vi hittade en wrap med parmaskinka, mozarella och pesto. Var faktiskt riktigt god, åt även en grapefrukt till. Det svåra är att jag vet inte om lunchen var " okej", var den för liten, lagom eller stor? På kvällen åt vi sedan middag hos sambons föräldrar, blev bjudna på en god kycklinggryta med ugnsbakade rotfrukter och sedan lite frukt till efterrätt. På kvällen seda tuggade jag i mig torkad frukt, nötter och lite mörk choklad samt drack en näringsdryck.

Så har tre dagar i denna veckan sett ut, vet inte om de har varit bra eller dåliga. Är alltid lite svårare när man inte är hemma eller har kontroll över det. Men jag har kämpat på och tycker att jag har ökat mina portioner vid huvudmålen. Problemen är då att jag är fortfarande mätt vid mellanmålen men jag äter dem ändå! Vet hur viktiga de är.

Hoppas att ni fått en bild och kan ni ge feed-back är jag tacksam. Hoppas att ni får em bra söndag, själv är jag riktigt trött och seg! Men ser fram emot lunchen som snart ska fixas till, blodpudding ;)

8 kommentarer:

 1. Maten du äter verkar genomgående "nyttig" - vilket i sig inte behöver vara fel. Dock är den nog också rätt energisnål. Eftersom du inte gått upp tidigare gissar jag helt oartigt att du inte direkt tar stora portioner.
  Utöver näringsdryckerna ser ditt schema ut i princip exakt ut som de träningstidningar brukar innehålla och som fitnessfolk eller de som vill gå ner i vikt brukar följa.

  Jag föreslår givetvis inte att du ska börja äta godis och glass istället, du verkar ju verkligen ha ett "perfekt" ätande utifrån hälsoaspekter (grattis till det!), men jag är inte helt förvånad över att du inte går upp i vikt - speciellt inte som att du tränar samtidigt.

  SvaraRadera
 2. Hej, jag hittade din blogg för ett par veckor sedan och har läst lite i den sen dess. Jag bl.a. läste att du varit inlagd på avdelning 33 i Lund. Jag har själv anorexi sedan ett par år tillbaka och går på öppenvården i Lund. Saken är den att jag fått en bedömningsvecka på avdelning 33 i början av maj. Vet inte riktigt om jag ska tacka ja eller inte så därför frågar jag dig hur du tyckte att 33:an var? Är det bara pinnsmala, svårt sjuka anorektiker som inte vill bli friska där? Jag tänker att avdelningen kanske kunde ge mig lite motivation till att bli frisk, men är samtidigt rädd att det kan dra mig längre ner i sjukdomen. Du kan väl berätta hur du upplevde det? Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har varit inne på bedömningsvecka på 33:an, dock är det typ 1,5 år sen nu.
   De som är inlagda där är sjukligt smala ja, och väldigt sjuka vilket är fruktansvärt påfrestande även om man inte är lika djupt ner i sjukdomen själv. Jag blev otroligt triggad men samtidigt gav det mig en tankeställare. Vill jag bli så sjuk att jag kletar av smöret under bordet? Vill jag verkligen leva ett liv där allt kretsar kring vem som fick en extra skiva tomat? Är det verkligen så viktigt att svälta sig (eller göra på annat sätt) att jag mister allt jag värdesätter som frisk? Svaret blev nej..

   Hoppas det hjälpte lite, det är såklart väldigt individuellt hur man upplever det, men det var helt klart den tuffaste veckan i mitt liv.

   Radera
 3. Tack så mycket för ditt svar! Skulle jag kunna fråga dig lite mer angående bedömningsveckan, via mail eller något kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej
   Vill bara inflika att jag är enormt positiv till Lund och behandlingen där! För mig var det vad som behövdes, var enormt tufft - något av det svåraste jag har gjort i mitt liv, men jag hade aldrig fixat det utan deras hjälp och stöttning. Visst en period kändes det orättvist, jag fick kanske en potatis mer än min bordsgranne eller att någon fuskade med smöret osv. Samtidigt lärde det mig att det är inte någon större skillnad om jag en dag äter en potatis mer än rekommendationen. Tror att man måste vara öppen och vilja bli frisk, att vara motiverad och kämpa. De kan hjälpa en men du måste vilja.

   Jag tycker att du ska prova en vecka, det är precis som de säger "Prova-på vecka", en bedömningsvecka. Du får träffa alla och se hur det är. Jag tänker så, vad har du att förlora på att prova?

   Om du vill så fråga på, jag är glad att jag genomgick behandlingen och den har hjälpt mig enormt mycket.

   Radera
  2. Hej och tack för svar:)

   Har sån beslutsångest just nu över hur jag ska göra, tacka ja eller inte...

   Har lite fler frågor som jag gärna vill ha svar på innan jag bestämmer mig:

   1. Hur är maten där? -Är det vanlig, smaklös sjukhusmat eller?

   2. Finns det olika alternativ att välja mellan till lunch och middag?

   3. Är det ett måste att äta upp allt på tallriken? Jag tänker på om det är något man verkligen inte tycker om...

   4. Vad brukar mellanmålen/kvällsfikan bestå av?

   5. Får man välja själv vad man vill äta till frukost?

   6. Äter alla på avdelningen tillsammans?

   7. Nån viss tid man ska äta upp på? vad händer i så fall om man inte ätit upp under den tiden?

   8. Är toaletterna låsta så man måste be att få gå på toa?

   9. Får man gå ut utomhus själv? Säg att man har en förälder på besök, får man då gå ut själv tillsammans med föräldern?

   10. Vilken ålder är det på patienterna där?

   Hmm, det var i alla fall alla frågor jag kom på nu... kommer säkert fler sen:) Skulle i alla fall vara väldigt tacksam om någon kunde svara på detta!:)

   Radera
  3. Skriver om det i ett inlägg i bloggen senare idag och hoppas att du får svar där :)
   Om du vill kan du gärna maila mig på
   lillsmurf81@gmail.com om du har mer frågor du inte vill ställa öppet
   Kämpa nu på!
   Kramar

   Radera
  4. Tack, det skulle verkligen uppskattas!:)
   Kommer antagligen komma på en hel del frågor till, mejlar dig dessa i så fall.

   Radera