torsdag 13 februari 2014

Undrar ni hur det gick?

Igår var ju jag och sambo tillsammans hos E-K (min samtalsperson). Vi skulle prata om hur han kan hjälpa mig för att bli friskare. Mycket handlar om att bryta mina vanor och rutiner. Jag har vissa tvång, även om jag inte gillar ordet så vill jag ha det på ett visst sätt. Får jag det inte så blir jag orolig/får ångest. Jag tycker om att planera inför dagen, veta hur allting ska vara i förväg. Jobbat massor på att bryta lite på mina rutiner, allting från att äta vid andra tider, inte veta vad jag ska äta till middag en kväll och så vidare.

Min sambo är med på spåret, lättare att förklara för honom där vad jag menar. Var många saker som kom fram. Småsaker som han ibland säger eller gör, många gånger för att vara snäll och inte förstår att det inte hjälper mot ett friskt beteende. Kan ge några småexempel så att ni förstår vad jag menar....

Vi äter ofta något på kvällen (kvällsfika), kan vara allting från kex med ost, fruktsallad, kräm, nötter och torkad frukt till glass eller annat "lyxigt". När vi bestämmer vad vi vill ha på kvällen kan det komma "grodor" ur munnen såsom - jag är egentligen sugen på glass men det vill du väl ändå inte ha". Han blev lite förvånad igår när jag sa det, han tänker inte ens på att han säger det.

Ibland om vi är på stan och ska fika kan han säga "Jag ska ha en kaka till även om du inte vill ha någon", eller om jag tänkt ta en kaka "ta vilken kaka du vill jag kan äta halva av din (plus min egen) ifall du inte vill ha hela". Vad jag vill säga att han gör detta inte för att vara elak, utan han vill vara snäll. Han tänker  att om jag erbjuder mig att äta halva kakan så kanske hon tar en hon vill ha och inte en av de minsta kakorna istället. Problemet är väl att vad jag hör i mitt huvud är att kakan jag vill ha är så stor att det inte är rimligt att jag ska kunna äta hela, fast han äter halva min och sin egen. Visst jag vet - sjukt av mig!

Vi kom överens om att han ska försöka rucka på mina vanor lite mer och när (inte om) jag blir arg så ska han påminna mig om samtalet och vad E-K säger. Vi avslutade kvällen igår med att han lagade korv-stroganoff, lite av en utmaning.... Men jäkla vad hans korv-stroganoff är god!Upplever ni också att människor i er omgivning har svårt att förstå sjukdomen och många gånger när de vill hjälpa så stjälper de mer. Ska fundera vidare kring detta och kommer nog ett inlägg om det :)

2 kommentarer:

 1. Vad skönt att du fick säga hur dina tankar går och att ni nu kan jobba med det! Det är inte lätt att berätta hur man känner och uppfattar saker så tycker du var jättemodig! Tycker också att många stjälper mer än de hjälper och i den stunden vill man inte ens se personen men i efterhand inser jag alltid att de bara vill mitt bästa. Men ibland blir det tyvärr fel..

  Sv; Ja, det känns inte alls kul att behöva vänta så länge, speciellt inte när jag verkligen skulle behövt den imorron. Men får kämpa och ta en dag i taget, precis som du skrev. Får tänka att det kommer gå fort!

  Tack för dina vänliga ord!
  Kramis!

  SvaraRadera
 2. Nä, jag ska försöka kämpa! Men är rädd att de inte kommer hjälpa mig så mycket ätstörningsmässig utan mer som ett bollplank eller något. Men ska inte döma dem i förhand, de är kanske super :)
  Jo, man åt ju rätt mycket men det förträngs liksom :S Vågar inte äta efter schemat, litar inte på det :(
  Jag tar emot allt du säger med öppna armar, och jag vet att det är lättare att ge tips åt andra och hur svårt det är att göra det själv. Men jag uppskattar verkligen din omtanke, och jag lyssnar på dina råd!
  Tack finis, var rädd om dig och ha en underbar kväll!

  SvaraRadera