tisdag 16 oktober 2012

Vad gör jag för fel??? (HJÄLP)

Förra veckan åt jag ordentligt och tränade mindre, tog inte och gav allt varje träningspass utan försökte vara mer lagom. Åt mig ordentligt mätt vid varje måltid och försökte öka på portionerna samt att jag flera kvällar åt glass, nötter och annat. Var så säker på att jag jag skulle ha gått upp i vikt men lyckades självklart inte! Så grymt besviken, nu har jag ännu mer att gå upp till mitt ok-intervall. Fattar att jag får en kalorimängd på minus vid dagens slut eftersom jag går ner i vikt när jag väger mig. Men jag fattar inte hur det kan komma sig, jag tycker att jag äter ordentligt och äter mer än jag lärde mig i Lund. Vad gör jag för fel???

Kan berätta hur en vanlig dag för mig ser ut matmässigt:
6.30 Frukost - Yoghurt med flingor, 2 mackor med pålägg
12.00 Lunch - rester från dagen före, igår åt jag vegetarisk lassagne
15.00 mellanmål - 1 frukt och 1 knäcke med ost
19.00 Middag - varm mat, igår blev det soppa med 1 knäckebröd med ost
20-21 Fika - 1 frukt eller glass, igår blev det ugnsbakat äpple med glass

Jag tränar cirka 4 gånger på en vecka och försöker röra mig i vardagen också men jag är inte ute och promenerar massa extra. Min träningsvecka brukar bestå av 1 cykelrunda (ca 60min), 2 löppass (ca 60min vardera) och en gång styrketräning, ibland är vi och simmar cirka 30 minuter på helgen också.

Jag orkar ju träna och ta i, känner att jag har ork i kroppen och så. Inte alls som när jag var sämre i sjukdomen och inte hade ork att träna. Lurar jag mig själv och min kropp eller var ligger felet.....

Jag har fortfarande inte fått tillbaka min mens, vilket skrämmer mig! Jag vill ju kunna få barn någon gång i framtiden och det känns rätt så viktigt att det kommer igång och fungerar. Jag har ju legat över en normalvikt (BMI över 18,5) i snart 1½ år. Varför kommer inte mensen tillbaka???

Känns tungt just nu, varför får jag det inte att fungera???

Okej - nu har jag "spytt" ur mig en hel hög av frustration, vet inte om ni orkar att läsa det men jag är tacksam ifall ni gör det (och ännu mer tacksam ifall ni vill ge mig tips). Tror ju redan att jag har hört dem och kan rappla dem själv, men ibland behöver man bara höra det från någon annan :)

3 kommentarer:

 1. Okej.. förlåt, men tycker du att det där är mycket mat???????? Blir nästan lite irriterad, jag menar, titta själv på din lista?!

  För det första skriver du ju inte hur stora portionerna är, men om du tänker att du ska upp i vikt, behöver du käka ett vanligt matschema PLUS kanske 1000 kcal extra PER DAG. Alltså motsv. ca 3 nd. Enligt matscheman, ska soppmiddag ha minst 2 pannkakor till efterrätt, med sylt, alt. minst 2 mjuka ostmackor. Till mellanmål kan du äta ungefär som till frukost. Kvällsmålet kan vara smart att göra betydligt större än schema (enligt schema ca 2 mackor + ett ägg tex), eftersom du snart ska sova bort mättnaden. Bra energirika livsmedel är nötter, fetare mejeriprodukter, några extra skivor ost på mackan, några glas MJÖLK ELLER JUICE (mättar ju inte så mycket och är lätt att dra i sig) om dagen. Byt ut lättprodukter och unna dig gott såsom godis, chips, drinkar osv på helgerna. Mellanmålsbars är snabba och enkla att ta, samt mättar inte så mycket. Se till att äta STORA portioner lagad mat. Kör i värsta fall med dl-mått osv, även om det är bättre om du klarar dig utan. Men se till att du äter MER än en vanlig portion, och dra ner på sallad om du inte orkar maten. Ta något kolhydratsrikt direkt efter träning för att återhämta dig och bygga muskler samt reparera kroppen, t ex en banan, 4 riskakor eller några digestivekex. Detta tar du givetvis utöver övrig mat.

  Ja. Det blev kort och inte så positiv ton i det här, förlåt. Men jag har ont om tid och hinner inte skriva något mer, tycker att det viktigaste ändå är att du MÅSTE ÄTA MER. Du äter inga stora mängder ALLS. Jag själv käkar varje dag två-tre ostmackor till frukost, en STOR portion lunch, sedan kanske 2 mackor, en muffins OCH en mellanmålsbar till mellanmål, STOR portion middag och sedan någon glass eller liknande till kvällen + att jag tar någon proteindrink eller liknande efter träning. Detta HÅLLER jag vikten på, och då är jag ändå en liten tjej.

  Ta hand om dig. Och öka. Annars är det inte konstigt att du inte går upp i vikt. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej
   Jag tar absolut inte illa upp och är tacksam för dina kommentarer. Precis som jag skrev och som du påpekar så äter jag för lite, men jag behöver nog höra det från någon annan. Höra hur andra äter och få mig att inse att jag inte äter tillräkliga mängder. Jag lutar mig mycket åt vad jag lärde mig i Lund men jag lägger nog inte till det där extra som jag förbränner under träningen.

   Att få höra vad du äter får mig att inse att mina mängder är rätt så små, är bara till att öka!!!

   Radera
 2. Tack för din kommentar på min blogg!

  Jag funderar på om du skulle behöva dra ner lite på träningen också? Har du svårt att få i dig större mängder mat, vilket ju annars är en bra lösning, så kanske du behöver dra ner på träningen. För övrigt: Byt ut allt till fetare varianter, häll grädde i soppan, socker i teet, mer ost på lasagnen.. Några knep för att öka energiintaget men inte matmängderna.

  Kram!

  SvaraRadera